Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джак Харт: Младите писатели трябва да опознават живота

БНР Новини
Снимка: Цветан Цветанов

Ирландският писател Джак Харт гостува в София и се срещна с приятели и почитатели в СУ „Св. Климент Охридски“. На срещата присъства и Майкъл Форбс – посланик на Ирландия в България. Писателят прочете откъси от свои книги и разговаря със студентите. 

Ирландският писател идва у нас през 2001 година за първи път и оттогава регулярно посещава страната ни. В традиция вече се превръщат и срещите му със студентите-англицисти.

Джак Харт е автор на романи и сборници с разкази. Първата му книга с разкази „Мърфи в подземния свят“ е публикувана през 1986 година. Следват „Птици и други разкази“ и „Изпод носа на Гогол“. Разказите на ирландеца са публикувани в много страни – Индия, Русия, Австралия, Нова Зеландия, САЩ.

През 2006 година вижда бял свят и неговият първи роман „След багера“, който критиката определя като един от най-добрите в ирландската литература. Интересна е обаче съдбата на следващия му роман – „Размишления в катраненото буре“, който излиза първо у нас на български език, а едва на следващата година и на английски при това премиерата е в Индия. През 2010 г. се появява и книгата на Харт „Разгъване на спиралата“.

Джак Харт е основател на Съюза на ирландските писатели и Ирландския писателски център. Той организира семинари по творческо писане в и извън Ирландия. На неговото име е наречена литературна награда за начинаещи писатели.

Джак Харт е автор също на няколко пиеси и на сборника със стихове Poems of Alienation и на 24 учебника на английски език за ирландските училища.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени