Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Стефанов: България за пореден път се нагажда към интересите на Русия и ги припознава като свои

Руслан Стефанов
Снимка: Таня Харизанова

„Основното усещане по време на визитата на Дмитрий Медведев в България беше за дежа вю, за повторение. Тези проекти сме ги претопляли поне от 30 години. Нямаше нищо изненадващо. Исканията и интересите на Русия са ясни – и за „Южен поток“, и за АЕЦ „Белене“. Отново ми липсва яснотата на българския интерес както по отношение на енергетиката, така и по отношение на по-широки икономически сфери. Това заяви пред БНР Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

В „12+3“ той подчерта сериозния дисбаланс в търговията между двете страни. Според него важен въпрос пред българската дипломация и българската политика е защо българският износ е толкова слаб.

България за пореден път се нагажда към интересите на Русия и ги припознава като свои. Трябва да се види кой печели и как печели“, подчерта Стефанов.

„Българският интерес е много ясно посочен в енергетиката – ниски цени, на първо място, на второ място – енергийна ефективност, на трето място е диверсификация – различни източници, които да гарантират тези ниски цени. Не става ясно как допълнителните разходи, които българските държавни предприятия ще направят, ще доведат до тези по-ниски цени. Напротив, сигурно е, че в случая и с „Турски поток“, и в случая с АЕЦ „Белене“ ще се стигне до повишаване на цените за българските потребители. Правителството не ни е казало на какви цени ще получаваме газа. Последните 10-15 години България винаги е плащала повече за газ в сравнение с Германия, например. Няма как да убедим хората, че като изхарчим допълнителни пари, цената накрая ще стане по-ниска. Това няма как да стане“.

„Всички рискове ще дойдат от това, че българската администрация, българската газова индустрия нямат капацитета да управляват проект, който е една четвърт от годишния обем обществени поръчки, който цялата българска държава дава за една година. Както се случи и с АЕЦ „Белене“, и с „Южен поток“ българската администрация няма ресурса да управлява както финансово, така и технически, така и да гарантира европейската стратегическа ориентация на тези проекти“, каза още Руслан Стефанов.

Интервюто с Руслан Стефанов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени