Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът „Радио Радичков“ постави началото на Радичковите дни

| обновено на 06.03.19 в 20:06

В Столичната библиотека тази вечер бе открит първият по рода си фестивал на радиотеатъра „Радио Радичков“. Той е част от програмата „Радичкови дни“, посветена на 90-ата годишнина от рождението на писателя и 80-годишнината на Радиотеатъра към Българско национално радио.

„Радио Радичков“ поставя началото на Радичковите дни, посветени на 90-годишнината от рождението на писателя и на 80-годишнината на Радиотеатъра към БНР. „Радио Радичков“ започва на 6 март от 18,30 часа в театрална зала „Надежда“ на Столичната библиотека и ще продължи до 14 март.

В продължение на пет дни почитателите на творчеството на Йордан Радичков ще могат да чуят текстовете на автора, драматизирани за българския радиотеатър. Сред специалните гости са режисьорът Иван Добчев и актьорът Антон Радичев. Входът е свободен. Тази вечер посетителите ще могат да чуят моноспектакъла "Лазарица".

В предаването „12+3“ инициативата обявиха Йордан Радичков - внук и Митко Новков, директор на Радиотеатъра в БНР.

„Йордан Радичков е написал едно нещо специално за Радиотеатъра – „Добродушните смокове“. Това се случва през 90-години. Режисьор е Иван Добчев, музиката е на Теодосий Спасов“, каза внукът на писателя.

„Радиотеатърът и Радичков имат спецификата, че картината става толкова богата в съзнанието на човека, че не се сещаш, че ти липсва борчето отляво или че не виждаш как влиза актьорът на сцената“, каза Митко Новков.

В рамките на фестивала специални гости ще представят четири пиеси и една драматизация на писателя.

В Радичковите дни през целия март ще има изложби, представяне на книги, документален филм и научна конференция.

Интервюто с Йордан Радичков - внук и Митко Новков можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна