Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандалът с прането на руски пари достигна Raiffeisen Bank и поне две холандски банки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Все повече европейски банки изглеждат въвлечени в обвиненията за пране на мръсни руски пари, допринасяйки за разширяване на скандала в банковата индустрия, която все още се възстановява от последната финансова криза.

Първоначалните обвинения бяха насочени към Danske Bank в Дания и нейния естонски клон, като те бяха последвани от шведската Swedbank AB. Твърденията за подозрителни трансфери се увеличиха през тази седмица и вече включват австрийската Raiffeisen Bank International и поне две холандски кредитни институции, съобщи във вторник агенция Блумбърг.

Последните разкрития описват мрежа от банкови взаимоотношения, която е била използвана за експорт на средства от престъпници в бившия Съветски съюз към западните държави - най-често през Естония и Литва. В момента се провеждат разследвания в балтийските държави, в САЩ, Великобритания и скандинавските страни, но почти ежедневните разкрития показват, че мащабът на нарушенията става все по-голям и по-всеобхватен.

Скандалът доведе до загуба на половината от пазарната капитализация на Danske Bank, след като банката призна за ролята си в изпирането главно на руски мръсни пари.

По време на търговията във вторник пък акциите на Raiffeisen Bank International се сринаха с около 12%, след като основателят на инвестиционния фонд Hermitage Capital Management - Бил Броудър заяви, че австрийската банка е пренебрегнала предупредителните сигнали, които биха помогнали да се спре изпирането на средства от руска престъпна дейност. Според уебсайта Addendum.org фондът Hermitage, който е специализиран да работи на руските финансови пазари,  е подал информация до австрийските разследващи органи, съдържаща твърдения, че Raiffeisen Bank е участвала в схема за пране на руски пари.

Името на Raiffeisen Bank също така беше посочено и в разследване на консорциума от европейски разследващи журналисти (OCCRP), представено в понеделник, в което се твърди, че австрийската банка е била контрагент в схема за пране на пари.

В информация на холандското списание De Groene Amsterdammer, което е част от журналистическата група на OCCRP, пък се посочва, че поне две холандски кредитни институции са участвали в неправомерно пренасочване на съмнителни капитали чрез европейски банки, като те са били използвани от група, наречена "Пералня Тройка", за да прехвърляне на мръсни пари от Русия. Новината провокира спад на акциите на големите холандски банки ABN Amro AG - с 1,75% и на ING AG - с 3,8%.

Според британския вестник "Гардиън" и Би Би Си, благотворителна организация, ръководена от принц Чарлз, е получила дарения от офшорна компания, която е била използвана за прехвърляне на огромни суми пари в брой от Русия в рамките на схема, която е обект на разследване.

"Гардиън" също така съобщи, че приблизително 4,6 млрд. долара са били изпратени в Европа и в САЩ от управлявана от Русия мрежа от 70 офшорни компании с литовски сметки. Вестникът цитира данни за банковите транзакции, получени от доклада на OCCRP и от литовския уебсайт 15min.lt. Според британският вестник обаче не може да се говори, че крайните получатели на средства са знаели за първоначалния източник на парите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!