Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежението в Кюстендил не стихва трета седмица след убийство

Снимка: БГНЕС

Трета седмица не стихват коментарите в Кюстендил за масовото сбиване на 17 февруари, когато беше убит 35-годишният Валери Дъбов. Още тогава бе повдигнат въпросът дали това е битов инцидент. Засега обвинен в убийство е 19-годишният Алекс Анков от известния клан Гольовците. Той е с постоянна мярка „Задържане под стража“. Състоянието на тежко пострадалия Славчо Игов - Ице, част от клана, се подобрява.

На последната сесия на Общинския съвет кметът на града Петър Паунов беше запитан за интерпретациите по убийството на Дъбов и защо в 12-хилядния ромски кв. „Изток“ има само 3 камери за видеонаблюдение.

„Към момента са 10 камерите в кв. „Изток“. На територията на града са 180“, отговори Паунов.

В последните дни вървят коментари, че повечето от участниците в сбиването са обзети от амнезия и не си спомнят нищо за кървавата свада и че разследването се натъква на доста трудности и зацикля.

„Делото е изключително тежко. Всеки детайл трябва да бъде изяснен. Полагат се огромни старания в тази посока“, коментира наблюдаващият прокурор Ангел Байрактарски.

Организирани в социалните мрежи кюстендилци продължават с протестите си с искане за по-ефективен контрол над ромския квартал. Конкретно - да се направи проверка за източниците за забогатяване на неколцина от ромските лидери, да се провери законността на къщите в махалата и незаконните да се събарят. Институциите трябва да се раздвижат, иначе ще стане по-зле и ще има и нови кървави разправи, казват хората.

„Протестиращите стават все по-малко. Може би ще има активизиране с напредване на предварителното разследване“, констатира бившият общински съветник инж. Севделин Атанасов.

Междувременно в нощта след 3 март в кв. „Изток“ е станало ново меле. Бит е 39-годишен клиент на заведение. Той побързал да се прибере в дома си, но бил последван от групата. Те влезли в саморазправа и последвали изстрели.

Пострадалият е сигнализирал полицията. На 39-годишния мъж е оказана медицинска помощ, установени са участниците в сбиването. Петимата са на възраст от 22 до 41 години. Иззет е газовият пистолет, с който са произведени изстрелите, информира Областната дирекция на полицията.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна