Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Хуавей“ отвори врати за чужди журналисти в пиар кампания

Логото на “Хуавей“върху централния офис в Китай.
Снимка: БТА

Китайският телекомуникационен гигант „Хуавей“ даде достъп на чуждестранни журналисти до свои лъскави фабрики на обикновено потайната компания на фона на предупрежденията на САЩ, че Пекин я ползва за шпионаж и саботаж, предаде АФП.

„Хуавей“ започна годината с агресивна пиар кампания, в която усамотеният основател Жън Чжънфей внезапно даде серия от интервюта с чужди медии, за да отрече, че компанията е заплаха. Негови служители пък отхвърлиха като безпочвени предупрежденията на САЩ.

Нова офанзива започна в сряда, когато компанията посрещна представители на чужди медии в строго охраняваните си заводи в южната провинция Гуандун.  

Отварянето към западната преса идва след ареста финансовата директорка на „Хуавей“ през декември във Ванкувър. Мън Ванчжоу бе задържана по искане на САЩ и обвинения, че нарушила санкциите над Иран. Впоследствие се оказа и че е дъщеря на основателя Жън Чжънфей.

„Възразявам срещу това, което направиха САЩ. Политически мотивирано действие от този вид не е приемливо“, каза той в скорошно интервю.

Миналата седмица Канада задейства процедурата по екстрадирането на Мън Ванчжоу в САЩ, но се очаква този процес да отнеме дълго време. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени