Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко забавяне на икономиката на Австралия в края на 2018 година

Двумесечни дъна за австралийския долар спрямо еврото и щатския долар

Икономиката на Австралия забави рязко своя растеж през последното тримесечие на 2018-а година и в рамките на цялата отминала година въпреки оптимистичните послания на централната банка на странaта, което вероятно ще предизвика спекулации за понижаване на австралийските лихвени ставки до края на настоящата година.

Брутният вътрешен продукт на Австралия нарасна през последното тримесечие с едва 0,2% спрямо третото тримесечие, когато се повиши с 0,3% при очаквания за запазване на темпото на растеж от периода юли - септември, показват данни на Австралийското статистическо бюро. Това е най-слабата икономическа експанзия откакто Австралийската централна банка понижи за последно лихвените си ставки към средата на 2016-а година.

На годишна база растежът на БВП се забави в края на 2018-а до 2,3% от 2,7% през третото тримесечие при осреднена прогноза на финансовите пазари за експанзия от 2,6 на сто.

Отслабването на икономически растеж отразява слабите разходи на домакинствата (повишение с едва 0,4%) и спада на инвестициите в жилищния сектор (понижение с цели 3,4%). Строителството пък отчете рязко понижение през последното тримесечие (понижение с 1,9%), като в същото време понижение отбеляза и селскостопанското производство. Негативно влияние върху икономическия растеж оказа и отслабващия нетен износ, показват данните на Австралийското статистическо бюро.

Икономическото забавяне вероятно ще озадачи Австралийската централна банка (RBA), която нееднократно подчерта стабилния растеж на пазара на труда при ниски нива на безработица.

В реч малко преди днешните данни данните за БВП, управителят на RBA Филип Лоу заяви, че нараства напрежението между отслабващото производство в икономиката и доказателствата, че пазарът на труда е все още силен. "Разполагаме с гъвкавостта да коригираме паричната политика и в двете посоки, ако това е необходимо. В момента вероятностите изглеждат сравнително равномерно балансирани", отбеляза Филип Лоу в реч по време на бизнес среща.

От средата на 2016-а година насам Австралийската централна банка държи рекордно ниска лихвена ставка на ниво от 1,5%, като се надява, че ще премине към цикъл на затягане (повишаване) на лихвите в резултат на растящите заплати и все още потисната инфлация.

Слабите потребителски разходи и падащите цени на жилищата са най-важните за икономиката, като напрежението в търговията и забавянето на китайската икономика също натежават върху потребителското и бизнес доверие в страната.

Цените на жилищата намаляват от средата на 2017-а година, като най-солиден е спада в Сидни и Мелбърн. Някои анализатори дори очакват спадът в цените на жилищата в Сидни вече да е достигнал 20 на сто, ако не и повече.

Спекулациите, че слабите данни за БВП могат да принудя RBA да намали, а не да повиши основните си лихвени ставки, доведоха до агресивни продажби на австралийски долари по време на търговията в среда. Австралийският долар се понижава с 0,78% към двумесечно дъно около 0,7028 щатски долара (най-ниско негово ниво от 4-и януари насам), като в същото време еврото поскъпва кум двумесечен връх около 1,6088 австралийски долара.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна