Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкета на "Глобал Метрикс": 68% дават слаба или средна оценка за работата на Цацаров

| обновено на 06.03.19 в 13:59
Главният прокурор Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС

Близо 68 процента от участниците в национално представително проучване на агенция „Глобал Метрикс“ дават слаба или средна оценка на работа на главния прокурор Сотир Цацаров, чийто седемгодишен мандат приключва в края на годината. То е по поръчка на Българския институт за правни инициативи.

Според две трети от анкетираните работата на прокуратурата по битовата престъпност и корупцията по високите етажи е неефективна.

Търсени са мненията на гражданите, а не на експертите. Впечатлението е, че прокуратурата е работила поръчково.

Оценките на българите за бъдещия прокурор минават през оценките за настоящия. Близо 60 процента от тях очакват активност от следващия Обвинител номер едно именно по тези две направления. Мъж над 45 години, прокурор или следовател, политически независим, активен в борбата срещу корупцията по високите етажи на властта -  това е профилът на следващия главен прокурор, според проучването.

„Изследването очертава тежка диагноза за недоверие“, коментира Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни инициативи. "Търси се човек от кариерата, който да оглави прокуратурата. Професионалист, който да отговаря на описаните в закона изисквания. Нито един от последните прокурори не е бил от гилдията".

„Хората в най-голяма степен искат новият прокурор искат да е политически независим, да не се поддава на натиск - 51-58% - да е почтен и да е професионалист“, каза в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи.

„Потвърждава се тенденцията в отговорите: първо - има политическо вмешателство в работата на прокуратурата, второ - водят се кампанийни акции и има опъване на политически чадъри, трето - очевидно е много важно главният прокурор да не се поддава на натиск и да е политически независим от силните на деня“.

Още за проучването – в репортажа на Силвия Великова от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени