Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайската компартия защити политиките на Пекин в Тибет

Далай Лама

Няма широка подкрепа за Далай Лама в Тибет, обикновените хора са благодарни на Комунистическата партия, че „им носи щастлив живот“, настояха днес китайски официални лица, цитирани от АФП.

Тази година се навършват 60 години от неуспешното въстание,след което будисткият духовен лидер бяга в изгнание в Индия. Пекин, който твърди, че „мирно е освободил“ хималайския регион, е обвиняван в политически и религиозни репресии в Тибет.

Но Китай настоява, че тибетците се радват на значителни свободи и икономически ръст.

„След като дезертира, Далай Лама не е направил и една добрина за тибетския народ“, заяви У Инцзе, шеф на компартията в Тибет.

Поне 150 тибетци са се самозапалили от 2009 г. в знак на протест срещу присъствието на Пекин в родината си, която Китай управлява като автономен регион.

Мнозина будисти пък се опасяват, че китайските власти ще наложат свой наследник на Далай Лама след смъртта му. Не е ясно как и дали изобщо ще бъде назован приемник на духовния лидер. Вековната практика изисква висши монаси да проучват понякога стотици млади момчета и да видят дали те ще познаят вещи, които са принадлежали на предишния будистки водач, за да изберат един от тях за преродения Далай Лама.

През 2011 г. 14-ият Далай Лама - Тензин Гяцо, обяви, че може да е последният в стремеж да предотврати всякакъв опит на Пекин да наложи негов наследник. Официално атеистката Комунистическа партия неколкократно е заявявала, че има право да контролира процеса по прераждане. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени