Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непоказвани досега писма на Айнщайн бяха представени в Ерусалим

Алберт Айнщайн

Броени дни преди 140-годишнината от рождението на Алберт Айнщайн, университет в Израел показа 110 страници, написани на ръка от легендарния учен, които дават възможност на читателя да опознае неговия гениален ум, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Писмените документи бяха представени на пресконференция, организирана от Еврейския университет в Ерусалим, член на чийто първи управителен съвет е Айнщайн.

Страниците, повечето от които досега не са били показвани, включват както лични, така и научни размишления. Много от тях са написани между 1944 и 1948 г.

Сред документите фигурират четири писма от Айнщайн до неговия приятел и колега Микеле Бесо. Три от тях, написани през 1916 г., се отнасят до „славната идея“, която ученият има за поглъщането и излъчването на светлина от атоми. Въпросната идея по-късно заляга в основите на лазерната технология.

В писмо от 1935 г., което пише от САЩ до сина си Ханс Алберт в Швейцария, Айнщайн изразява опасенията си относно влошаващата се ситуация в Европа и възхода на нацистите в Германия. Ученият споделя предпазлива надежда, че постепенно нещата в страната ще се подобрят.

Алберт Айнщайн напуска Германия малко преди идването на власт на Хитлер през 1933 г. и се отказва от германското си гражданство. Ученият се мести в САЩ, където получава американски паспорт през 1940 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!