Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приближаване до Кристо

БНР Новини
Кадър от документалния филм „Да ходиш по вода“
Снимка: siff.bg

Днес за двадесет и трети път се открива Международният София филм фест. Довечера в зала 1 на НДК ще може да видите документалния филм на Андрей Паунов за Кристо - „Да ходиш по вода“. След смъртта на Жан-Клод – съпруга и партньор в творчеството му, Христо Явашев реализира проекта си, започнат с нея още през 70-те години на миналия век.

Мащабната арт инсталация - „Плаващите кейове“ - се осъществи на езерото Изео в Италия от 18 юни до 3 юли 2016. Във филма на Паунов могат да се видят някои от етапите на този процес, но най-важното, върху което режисьорът акцентира, е личността на Кристо – визионер и творец.

Във филма можем да видим и работата на Владимир Явашев, който участва във всички етапи на процеса на осъществяване не само на този проект на Кристо. Продуцент е Изабела Ценкова.

„Да ходиш по вода“ ще бъде пуснат по кината у нас през есента, като преди това ще бъде показан в различни страни по света. В петък в Дома на киното от 16.30 часа ще има разговор с автографи със създателите на филма.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна