Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саша Безуханова: Нов морал и нови общности заменят старите модели на управление

Саша Безуханова
Снимка: Красимир Мартинов

Саша Безуханова е пример за успяла жена в България. Тя е с дългогодишна управленска кариера, като успоредно работи за утвърждаване ролята на жените в бизнеса и за насърчаването им да избират инженерни професии и изграждането на кариери в науката и дигиталната икономика. 11 години е била генерален директор в една от най-големите IT компании в света. Член е на Борда на Европейския институт за иновации и технологии.

България е там, където е светът, даже имаме по-добри статистики по отношение броя на жените, работещи в дигиталната индустрия - почти два пъти повече, отколкото в Европа. Все още обаче бизнес кариерата, лидерските позиции, особено предвид водещата роля на дигиталната икономика, има ясна нужда жените да разпознават таланта си, да следват идеите си, да имат самочувствието, че могат да развиват кариерата си според своите виждания, коментира пред Радио София Саша Безуханова.

Макар и да има първоначален предразсъдък към жени на високи позиции, обратната страна на медала е, че ако една жена покаже качества, плътност на идеите и на експертното ниво, това отваря по-широко вратите пред нея и по тази причина все повече жени имат самочувствие да поемат управленски роли. Днес проблемът с неравнопоставеността на половете, конкретно в бизнес средите, до голяма степен е преодолян. Все още има какво да се направи обаче по отношение на възнаграждението на жените.

Саша Безуханова подчерта, че  в обществен план има една тревожна тенденция, която пролича и с противопоставянето по отношение на Истанбулската конвенция. Обществото ни няма достатъчно зрялост и чувствителност за това какво значи насилието и защо има нужда борбата срещу него да бъде покрепена нормативно. Важно е всички да сме чувствителни за това кой става жертва на домашно насилие и се грижим за по-добрата грамотност в тази област сред младите жени, особено в по-рискови общности.

В днешното време на трансформация заради глобалната дигитална свързаност и демократизацията на достъпа да информация, но и заради нарушения баланс между човека и природата, старите модели, по които бива управляван светът, стават неподходящи. Така настъпва моментът за нов морал и нова организация - отворените общности, колаборацията и съвместното създаване. Затова и основната цел на основаната от Саша Безуханова организация Move.bg е утвърждаване именно на тези нови модели.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна