Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зукърбърг обеща Фейсбук да се фокусира върху неприкосновеността на личните данни

Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг бе изслушан в Европейския парламент.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мерки за сигурна и по-неприкосновена комуникация в социалната мрежа обяви в блога си основателят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг.

„Вярвам, че бъдещето на комуникацията е в частните криптирани услуги. И така хора ще са сигурни, че това, което споделят ще си остане между тях. Няма и да бъде запазено завинаги“, пише Зукърбърг.

След 15 години съществуване и достигане на 2,3 млрд. потребители, но и с последното признание от миналата година, че данните на 50 млн. потребители са били засегнати, с предложенията очевидно се цели връщане на доверието в социалната мрежа.

Зукърбърг не посочи срок за реализиране на промените в лични разговори, криптирани съобщения, давност на написаното в чатове, безопасност на услугите, повече свързаност между различните приложения и сигурност при съхранението на данните нямат точна дата. Но обеща в следващите няколко години промените да бъдат развивани открито.

През последните години компанията е под натиск от европейски и американски институции по теми, свързани със сигурността на данните, влиянието върху изборите, разпространяващи дезинформация.

Доклад на британския парламент от февруари обвини ръководителите на „Фейсбук“, че се държат като „дигитални гангстери“. Защото продължават да избират печалбата пред защитата на данните. И действат сериозно, само когато сериозните нарушения станат публични.

Близо 6 и половина милиона коментара има публикацията с предложенията за промените. Част от тях са скептични по въпроса за прозрачността.

Първо ни продадоха данните, а сега се загрижиха за нашата сигурност, казват някои и препоръчват Фейсбук да престане на бъде огромно опитно поле за маркетинг, подслушване и следене. А да се фокусира върху прозрачността.

Искат и да бъдат решени въпроси със забрани на съдържание в определени региони.

Мнозина потребители припомнят за обещания бутон „Не харесвам“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени