Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милчо Левиев се отказа публично от званието си „Почетен гражданин на Пловдив“

| обновено на 08.03.19 в 07:54
Снимка: БУЛФОТО

Световноизвестният джазмен Милчо Левиев се отказа публично от званието си „Почетен гражданин на Пловдив“. Музикантът е изпратил писмо до кмета Иван Тотев, като изразява обида от общинската администрация. Една от причините, която Милчо Левиев изтъква за отказа си от почетната титла, е, че не е бил поканен на откриващото събитие за домакинството на града като Европейска столица на културата – кауза, която той винаги е подкрепял. Музикантът е огорчен и от факта, че не е получил поздравление от общината по повод 80-годишнината му. 

„След избирането на Пловдив за Европейска столица на културата същата община прави всичко друго, освен да се отнася към мен почетно, камо ли почтено“. Джазменът подчертава, че винаги е подкрепял кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата в борбата със София и се е борил за нея, а не е бил поканен за откриването. 

„Tвърдо не одобрявам Вашата администрация и се страхувам за вредите, които тя нанася на пловдивската култура, затова официално се отказвам от званието „Почетен гражданин на Пловдив“, пише още Милчо Левиев.

В тази връзка от администрацията припомнят, че годишнината на маестрото е била почетена с голям концерт на 10 ноември 2017 г. Община Пловдив е платила наема и озвучаването на залата, както и нощувките на музикантите. От администрацията уточняват още, че джазменът никога не е кандидатствал лично с проекти, но неговото Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“ всяка година печели финансиране в размер на 10 000 лв. като в културния календар за тази година спечелените проекти са за 15 хиляди лева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна