Eмисия новини
от 18.00 часа

Руска компания за космически туризъм планира изпитания на собствен ракетен двигател

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Частната компания „Космокурс“, която разработва космическия туризъм в Русия, планира догодина да започне изпитанията на собствен ракетен двигател. Основните компоненти на горивото ще бъдат кислород и спирт, които са екологично чисти и напълно безопасни, съобщи в интервю за ТАСС генералният директор на създадената преди пет години компания Павел Пушкин. 

За целите на ракетните изпитания трябва да бъде построен първият в Русия частен космодрум край град Нижни Новгород. Вече е подписано и съответното споразумение с местните власти. Цената на целия проект е между 150 и 200 милиона долара. Според вестник „Известия“ финансирането е дело на съсобственика на Уралската добивна металургична компания Искандер Махмудов. 

По думите на Павел Пушкин, първият опитен полет е възможен през 2023 г., а първият с туристи на борда – две години по-късно. Около 2030 г. Пушкин планира по 115 полета годишно или по два всяка седмица. Те ще са суборбитални, т.е. корабът ще лети на височина 200 км и обратно за 14 минути. Около 5 минути бъдещите космически туристи ще са в състояние на безтегловност. На борда ще има шестима туристи и един инструктор. Цената на билета ще бъде около 250 хиляди долара. 

Директорът на „Космокурс“ е убеден, че в Москва и в Петербург могат да се намерят достатъчно желаещи да полетят в космоса, което да направи инвестицията рентабилна. Не така мисли обаче ръководителят на Института за космическа политика Иван Моисеев. "Подобни начинания не могат да бъдат печеливши заради недостатъчното търсене на предлаганата услуга", казва той за вестник „Комерсант“. 


Още от

Първи сме в ЕС по жени - IT специалисти

публикувано на 13.05.19 в 11:03