Eмисия новини
от 00.00 часа

Дълговете на всички официални вероизповедания в България да бъдат опростени, реши на първо четене парламентът

| обновено на 08.03.19 в 12:16
Снимка: БГНЕС

Дълговете на всички официални вероизповедания в България да бъдат опростени, реши на първо четене парламентът. Става дума за неплатени данъци, осигуровки и лихви по тях на обща стойност над 8 милиона лева, като почти цялата сума се дължи от Главното мюфтийство. Промяната в Закона за вероизповеданията беше приета само с гласовете на вносителите – ГЕРБ и ДПС.

Порочен прецедент и опит за рекет видяха "Обединени патриоти" в прокараните на първо четене промени в закона за вероизповеданията. Призоваха за оттегляне на законопроекта и дори за връщането на БСП в пленарната зала, за да бойкотират предложените изменения. От ВМРО коментираха, че е недопустимо да се дотират бъдещите пенсии на мюсюлманските свещенослужители. "Атака" и НФСБ също останаха непримирими. Павел Шопов Павел Шопов от квотата на  "Атака" настоя законопроектът да бъде оттеглен с мотива, че се създава порочен прецедент: "От тук нататък се отваря една такава възможност за кой ли не. Всеки може да иска такива опрощавки" и коментира: "Който се е заиграл с ДПС, много скоро е приключил курса и си е отишъл от политичеката сцена".

А лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви: "Ахмед Доган можеше да бръкне и да ги даде тези 8 милиона. Те пари имат. Става въпрос за нещо друго. Трябва да бъде показано на цялото Народно събрание, на цялото българско общество, че ДПС командва парада в Бъгария, че без ДПС нищо не става". "Отново сме поставени в ситуация НС да бъде рекетирано от една парламентарна група – в случая групата на ДПС. Призовавам колегите от ГЕРБ да не се връзват на тази въдица", каза още Валери Симеонов.

Искрен Веселинов от ВМРО също се противопостави на промените в закона: "В края на краищата голяма част от тези пари, доколкото ни е известно, защото тази информация, разбира се, се крие, са осигуровки. Значи служителите на Главното мюфтийство ще получават пенсии, които ние в момента ще дотираме".

Вносителите от ГЕРБ и ДПС се аргументираха с това, че амнистията на дълговете ще защити националната сигурност. Йордан Цонев подчерта, че актът на опрощаване е въпрос на държавна финансова политика, не засяга религиозни права и не ощетява никое вероизповедание.

Ако депутатите в пленарната зала одобрят промените и на второ четене, ще бъдат амнистирани дълговете на всички регистрирани вероизповедания у нас на обща стойност 8 267 000 лева, като 8 106 000 са дълговете на Главното мюфтийство.

Вносителите от ГЕРБ и ДПС се аргументират с това, че амнистията на дълговете ще защити националната сигурност. Цветан Цветанов посочи: "И никой по никакъв начин, не е оказал някакъв рекет, за да сложа подписа си. Никога, по никакъв повод, не е поставяно някакво условие, а просто сме си припомняли това, което е обсъждано на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС)".

Въпросните промени в Закона за вероизповеданията са вторите за по-малко от три месеца. В края на миналата година бяха приети поправки, с които държавата се ангажира да осигури парите за заплати на служителите, както и с тяхното увеличение. От Свещеническия синдикат твърдят, че текстовете противоречат на Конституцията и Кодекса на труда. 

Още от