Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тричленен състав на ВАС отмени решението на екоминистъра да не извършва екологична оценка на НП "Пирин"

Нено Димов обеща действия след анализа на мотивите на съда

| обновено на 08.03.19 в 14:15
Снимка: bg.wikipedia.org

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени решението на екоминистъра да не извършва екологична оценка на Национален парк „Пирин“.

Съдът е на мнение, че екооценката е задължителна, тъй като така се очертава рамката за бъдещото развитие на инвестиционни предложения.

Решението може да се обжалва в 14-дневен срок.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че не е запознат с мотивите на съда и обясни, че действия ще бъдат предприети в законно установения срок, след като експертите подробно анализират мотивите на съда.

„Възложил съм на експертите в министерството да се запознаят с него. Когато има окончателно влязло в сила решение, естествено, че ще бъде изпълнявано“, каза той.

Делото бе образувано по жалба на няколко природозащитни организации и физически лица.

Според коалицията „За да остане природа в България“ съдебното решение потвърждава доводите на еколозите, че ресорното министерство нарушава българските закони и европейските директиви.

„При подобни планове, ако са от частен инвеститор или от някой гражданин, съответните планове задължително ще бъдат изпратени на екологична оценка. В случая държавата е решила да си спести прилагането и изпълнението на закона“, заяви пред „Хоризонт“ Тома Белев.

През януари петчленен състав на Върховния административен съд отмени промените в плана за управление на Национален парк „Пирин“, с което фактически бе отхвърлено искането за втори лифт в Банско.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени