Eмисия новини
от 18.00 часа

НАСА направи безпрецедентни снимки на звукови вълни

Американската космическа агенция НАСА е успяла да заснеме безпрецедентни изображения на взаимодействието на ударни вълни от два свръхзвукови летателни апарата като част от изследване за създаването на самолет, който може да лети по-бързо от звука без гръмотевичните „звукови удари“, предаде АФП.

Когато самолет премине границата от около 1225 км/ч на морско равнище, той създава вълни от налягането, което оказва на въздуха около себе си, предизвиквайки оглушителен звук.

В сложна маневра пилоти на НАСА в изследователския ѝ център в Калифорния два свръхзвукови самолета Т-38 са прелетели само на 9 метра под друг самолет, който чакал да ги заснеме с модерен фотоапарат.

Срещата им на височина около 10 000 метра довела до хипнотични снимки на звуковите вълни.

Способността за улавяне на подобни детайлни изображения ще бъде критична за създаването на Х-59 - експериментален свръхзвуков самолет на НАСА, за който агенцията се надява, че ще успее да счупи звуковата бариера с лек тътен вместо с обичайния силен шум.

Успех на проекта може да доведе до облекчаване на ограниченията за полети и връщане на пътническите свръхзвукови самолети за първи път от пенсионирането на „Конкорд“ през 2003 г. Някои страни и градове бяха забранили достъп до въздушното си пространство за френско-британския авиолайнер заради оглушителния гръм. 


Още от

Първи сме в ЕС по жени - IT специалисти

публикувано на 13.05.19 в 11:03