Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манфред Вебер: Орбан да реши остава ли в ЕНП

Манфред Вебер
Снимка: БТА

От унгарския премиер Виктор Орбан зависи да реши към кое политическо семейство иска да принадлежи, заяви днес Манфред Вебер, лидер на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в ЕП, цитиран от Ройтерс.

Изказването му идва на фона на продължаващи дискусии сред християндемократите за изгонването на партията на Орбан ФИДЕС от редиците на ЕНП заради кампанията ѝ срещу лидерите на Евросъюза и в частност срещу председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Въпросът се очакваше да бъде обсъждан на партиен форум на 20 март.

По-рано днес Виктор Орбан заяви, че партията му може да излезе от десноцентристката ЕНП.

„Дебатът може да приключи с това, че ФИДЕС ще намери мястото си не във, а извън ЕНП“, заяви унгарският премиер в интервю за унгарското обществено радио. „Ако искаме да започнем нещо ново, очевидно първото място за водене на преговори ще бъде Полша“, допълни той и припомни, че управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ не е член на ЕНП, а на Алианса на консерваторите и реформистите в Европа (АКРЕ).

Дискусиите за мястото на Орбан в ЕНП - най-голямото паневропейско политическо семейство, идват преди изборите за Европарламент през май, когато се очаква възход на популистки и евроскептични партии.

Водещ кандидат на ЕНП за следващ председател на Европейската комисия е баварският евродепутат Манфред Вебер. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени