Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изабела Ценкова: "Да ходиш по вода" е интимен портрет на Кристо

Зрителите възприемат филма като игрален, въпреки че е документален, споделя копродуцентът

Снощи в НДК беше официалното откриване на 23-ото издание на София Филм Фест. Дни преди 80-годишния си юбилей, легендарният полски режисьор Кшищоф Зануси беше удостоен с Наградата на София.

Кинофорумът започна с прожекцията на документалния филм на Андрей Паунов "Да ходиш по вода" за проекта "Плаващи кейове" на Христо Явашев-Изабела ЦенковаКристо. Лентата е продукция на САЩ и Италия, но в творческия екип освен режисьора има и други българи.

Един от двамата продуценти е Изабела Ценкова, която ни гостува в Радиокафе.

Досега филмът не е показван в толкова голяма зала (Зала1 на НДК) – отбеляза Изабела Ценкова. – Това е портрет, и то доста интимен, за художника Кристо, на фона на един от последните му проекти „Плаващите кейове“ (2016). За човек с много идеи и воля да ги осъществи. Филмът е документален, но начинът, по който е направен, не е типично документален. Хората май го приемат повече като игрален филм - има развитие на характери, арк на историята… Кристо е човек на света, неговият език не е английският или френският, а езикът на изкуството.Част от българите, участвали във филма за Кристо - на сцената в НДК след прожекцията

Досега "Да ходиш по вода" е канен и показван на няколко места по света.
Предстои разпространение в Германия, САЩ, Италия, Холандия, Белгия, Полша, Австралия.

Чуйте целия разговор на Лили Големинова с Изабела Ценкова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!