Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социално предприемачество с добавена стойност:

По проекта NASEKOMO произвеждат протеин от органични отпадъци

Платформа свързва хора с увреждания с потенциални работодатели

4
Част от екипа на NASEKOMO
Снимка: Фейсбук - NASEKOMO

Проектът NASEKOMO е свързан с преработка на органични отпадъци и производство на протеин. В основата на бизнес модела на проекта стои насекомо - черната муха. Това каза в рубриката "Има ли мегдан" в предаването "Графити по въздуха" Олга Марсенак, която е част от екипа на проекта. Тя обясни, че проектът е свързан с производството на храна за риби чрез обработване на богатите на протеини ларви на черната муха.

"Това е един тропически вид, който е характерен с това, че много бързо се размножава и ларвите на тази муха нарастват много бързо, хранейки се с органични отпадъци и след това могат да бъдат преработени за получаване на протеин от насекоми, който впоследствие може да бъде използван например във фермерството, по-специално в рибовъдството", разказа Олга Марсенак.

Резултатите от проекта имат и други измерения - намалява се отделянето на метан от натрупаните органични отпадъци и се осигурява протеин, за чието производство има нарастваща потребност. "Ние, използвайки черната муха, преработваме органични отпадъци и произвеждаме нови вид протеини, които могат да помогнат за изхранването на нарастващото население."

Създателите на проекта смятат, че той адресира глобални проблеми, които не само характерни само за страната ни или за Европа.

В рубриката "Има ли мегдан" се включи и Йоана Колева от проекта "Джамба" - платформа, която подкрепя хора с увреждания като им предлага различни обучения и ги свързва с потенциални работодатели. Там избират да наричет тези хора герои, защото вярват в техния потенциал и в това, че могат да се развиват в адаптирана среда.

"Всеки един човек има потенциал, ако се касае за човек, който има различни възможности, просто този потенциал трябва да бъде насочен в правилната посока и да бъде насочен към сфера, която може да бъде адаптирана спрямо неговите социални или индивидуални потребности."

"Усилията, които те влагат, са много по-големи, отколкото един човек, който няма техните предизвикателства. Но в крайна сметка резултатите, които постигнахме през последната година доказват, че наистина героите са съвременните герои, героите на нашето време. Нашата идея е изцяло насочена в това да продължаваме да ги подкрепяме", аргументира дейността на платформата "Джамба" Йоана Колева.

По думите й, всеки риск се простира извън зоната на комфорт, защото без риск шансът да постигнеш някакъв по-голям резултат е много малък. На всеки предприемач се налага да поема рискове и да минава през предизвикателства, които го следват по пътя му към крайната цел, коментира Колева.

"Нито едно мероприятие не може да върви напред, ако не се поемат рискове и то постоянно. Въпросът е те да бъдат преценени правилно и да бъдат по някакъв начин последователни", допълни Олга Марсенак.

Още за това как социалното предприемачество променя микроклимата около нас - слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени