Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Горанов: Опростените пари на вероизповедание са нищожни спрямо 40-те млрд. приходи в бюджета

Финансовият министър Владислав Горанов
Снимка: eu2018bg.bg

Осигуровки, данък по закона за физическите лица, декларирани от страна на вероизповедания и корпоративен данък ще са опростените задължения по Закона за вероизповеданията, обясни финансовият министър Владислав Горанов в кулоарите на парламента.

Той посочи, се става дума за особен случай след приемането по-рано днес на поправки, опростяващи някои от задълженията на официалните вероизповедания в страната.

Това са неплатени данъци, осигуровки и лихви по тях на обща стойност над 8 милиона лева, като почти цялата сума се дължи от Главното мюфтийство.

“Едно от вероизповеданията действително дължи по-голяма сума и ако не се беше взело това решение във вида, в който днес на първо гласуване се подкрепи, на практика целта на закона скоро нямаше да бъде изпълнена. За цялата примерно 2019 г. полагащата се за това вероизповедание субсидия нямаше да бъде достатъчна дори за покриването на тези задължения. Те биха могли да бъдат реализирани чрез продажбата на религиозни имоти, но това е изключително чувствителна тема. Без да омаловажавам размера на сумата, тя представлява относително малка сума спрямо 40-те милиарда приходи в бюджета", каза Горанов.

Финансовият министър напомни, че и президентът може да амнистира публични вземания:

“Преценката на народните представители по целесъобразност беше те да предложат този механизъм“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени