Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още наводнени къщи в Добрич заради лоша ВиК-система

Четвърти месец улица в Добрич прилича повече на гребен канал, отколкото на място за живеене. Причината е в старата канализация, която не спира да създава проблеми на собствениците на къщи в района. След поредица от сигнали до община град Добрич и ВиК-дружеството в областния град е започнал спешен ремонт на канализацията. От общината са наели фирма, която да се опита да подмени най-проблемния участък от канализацията, но с течение на работата, се оказва, че проблемът е много по-голям от предвижданията. 

Вследствие на изключително компрометираното съоръжение, което не е подменяно от десетки години, част от къщите са били наводнени нееднократно, а живеещите в тях се налага ежедневно да се справят с мръсните води, залели дворове и приземни етажи. Докъде е стигнал ремонтът и има ли надежда скоро улицата в един от централните квартали на Добрич да придобие отново градски вид.

Една от най-засегнатите къщи на ул.„Димитър Списаревски“ в Добрич е тази на д-р Дора Савова. Дворът и приземният етаж са наводнени за първи път на 17 декември миналата година. Тогава става ясно и че намеренията на община и водно дружество един ден да се обърне внимание и на канализацията в града, са отдавна с изтекъл срок на годност и трябва да се прибегне до спешен ремонт. Разбира се, следват дни на прехвърляне на топката чия отговорност е това, докато накрая община Добрич възлага ремонта на местна фирма за своя сметка. Докато общината обаче ремонтира старата канализация в участъка, няколко къщи около нея се наводняват периодично. Д-р Савова дори не може да преброи колко пъти от декември насам е принудена да чисти отпадните води от дома си.

Освен от липсата на реакция от страна на ВиК Добрич още декември, д-р Савова е възмутена и от факта, че вече два месеца тя чака вещо лице, което да опише щетите, за да може да внесе иск в Районния съд.

Разкопаната улица носи и други несгоди на живеещите. Инна Текуева е майка на три деца и споделя, че е имало дни, в които не е можела да излезе от къщата си, защото е нямало откъде да мине.

В момента част от водата е заустена във временна тръба. Основното затруднение при ремонта идва от напълно компрометираната канализационна мрежа, както и от новоположените чугунени тръби за водния цикъл и трасетата на другите оператори, които са над нивото на канала. Но дори и след ремонта проблемът няма да бъде окончателно решен, смята Пламен Тодоров, управител на фирмата изпълнител.

При благоприятно време Пламен Тодоров прогнозира, че до края на седмицата ще завършат с полагането на новите тръби и ще се продължи с работа по възстановяването на инфраструктурата. Основната грижа обаче с компрометираната канализация и на съседните улици остава.

Повече чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени