Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново издание на "Романът на Яворов"

Лора и Яворов
Снимка: архив

Дългоочакваното ново издание на документално-мемоарната книга "Романът на Яворов" излиза днес, съобщиха от издателството, цитирано от БТА.

Творбата на писателя Михаил Кремен (1884-1964) е писана в средата на миналия век и ще достигне до читателите в две части. Художествено оформление на книгата е дело на Кирил Златков.

От издателството разказват, че "Романът на Яворов" е единственото по рода си произведение в българската литература, което е безценно свидетелство за един от най-ярките периоди в културната ни история.

Книгата излиза от печат през 1959 г. и мигновено се превръща в литературна сензация. Тя е разказ от съвременник и близък приятел на Яворов, който е бил свидетел на фаталните събития в края на земния му път.

Самият живот на Яворов, белязан от любовта му с Мина и с Лора, е свръхдраматичен сюжет, сякаш създаден по законите на романа.

Около ореола на поета все още витае въпросът кой е виновният за смъртта на Лора - събитие, което се превръща в негова житейска трагедия, напомняща по своята неизбежност античните.

Авторът Михаил Кремен, е бил писател, литературен критик и мемоарист. Изявявал се е и като сътрудник на сп. "Мисъл" и на други водещи периодични издания от това време.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени