Eмисия новини
от 18.00 часа

Учени изследват "културните традиции" на шимпанзетата

Шимпанзе
Снимка: Уикипедия

Учени от института "Макс Планк" в Лайпциг изследват "културните традиции" на отделните групи шимпанзета, които се различават и се предават в техните общности, предаде БТА.

Специалистите от екипа на приматоложката Ейми Калан се натъкнали на различни привички, характерни за различните групи шимпанзета, се посочва в изследването, цитирано от Асошиейтед прес. 

Някои от тях са "хвърлячи на камъни", други използват предмети, за да разчупят черупки на ядки, трети прибягват до "въдици", за да се доберат до любимите си водорасли.

Колкото повече учените вниквали в социалния живот на тези маймуни, толкова повече се убеждавали, че те следват свой код на познанието.

"Това, което ние наричаме "култура" при тези примати, е наученото по време на общуването в групата. То е специфично и не може да бъде усвоено, ако си роден в друга общност", уточнява приматоложката Ейми Калан.

Сега най-важната задача за хората е да бъде ограничено разпадането на естествения хабитат на популациите с шимпанзета. Изсичането на горите и напредването на градската среда ограничава количествено обществата на приматите. А в по-тесен състав по-трудно се предават традициите на групата, които учените категоризирали в 31 специфични поведения.

Учени изследвали 144 общности на шимпанзета в Африка. При разпадащата им се естествена среда бил наблюдаван 88-процентов спад в цялостната изява на "културното наследство" на най-близкия до Хомо сапиенс биологичен вид.


Още от

Първи сме в ЕС по жени - IT специалисти

публикувано на 13.05.19 в 11:03