Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайската Touchstone ще финансира с 15 млрд. евро проект за подводен тунел между Хелзинки и Талин

В петък китайската групировка Touchstone Capital Partners подписа меморандум, чрез който се съгласи да финансира с 15 млрд. евро проект за високоскоростен железопътен подводен тунел, свързващ столиците на Финландия и Естония. Операторът на проекта - компанията FinEst Bay Area Development Oy - разкри, че самата сделка по строителството на тунела ще бъде договорена в рамките на шест месеца.

Планираният тунел между Хелзинки и Талин ще е с дължина от над 100 км и ще включва изграждането на поне на един изкуствен остров, като това ще бъде най-дългият подведен железопътен тунел в света.

Инвеститорът от Китай, свързан с Touchstone Capital Group Holdings Ltd., трябва да контролира миноритарна част от инфраструктурната фирма, се посочва в официалното съобщение. Китайската фирма възнамерява да покрие една трета от инвестициите с частен капитал, а останалата част ще бъде под формата на кредити. Влизането на допълнителни средства в проекта за високоскоростен тунел между Хелзинки и Талин ще намали съответния дял на Touchstone.

Снимка

Съоснователят на компанията FinEst  - Петер Вестербака е бивш пазарен шеф на финландската компания за видеоигри Rovio Entertainment, която срана популярна с играта Angry Birds.

Идеята за тунел между Хелзинки и Талин се опира на китайската стратегия "Един пояс, един път". Това е глобална дългосрочна инициатива, обявена преди време от властите в Пекин като съвременен прочит на Пътя на коприната и цели да се финансира и да се изгради инфраструктура в над 80 държави в Евразия, Близкия изток и Африка.

Самата финландска FinEst работи по няколко проекта, като Кустаа Валтонен - друг от нейните съоснователи - заяви, че новият китайски партньор "има богат опит" в тази област. През миналия декември компанията ARJ Holding Llc. от Дубай се съгласи да инвестира 100 милиона евро в тунел, който би могъл да свърже летищата Хелзинки и Талин или други точки в двете столици.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна