Eмисия новини
от 08.00 часа

Известната австрийска писателка Фридерике Майрьокер за първи път на български

Родена е през 1934 година във Виена, става житейска и творческа спътница на виенския авангардист Ернст Яндл (1925-2000) и издава над 80 книги с поезия, проза, книги за деца, автор е на радиопиеси.

Радикална, авангардна, експериментална, смес от натурализъм и сюрреализъм – всички тези определения важат за писането на Майрьокер. „Едно писане, съсредоточено върху самото себе си, където разказността е разградена, а Азът – непрестанно разколебаващ своята идентичност“, казва преводачката Бисера Дакова. В пространния предговор, без който прозата на австрийската писателка би озадачила доста български читатели, Дакова разказва не само коя е Майрьокер и за срещите си с нея, но и за „просветленията и заблужденията“ на преводача, който работи върху подобен текст. Една не само съвестно, но и с творчески заряд свършена работа по книгата!

А издадената за първи път у нас Фридерике Майрьокер, вероятно ще намери своите читатели, въпреки инерцията на нестигналата до подобни експерименти българска литературна среда и до днес...


Още от