Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Енергични хора“ на Василий Шукшин герои и на нашето време ли са

БНР Новини
Актьорът Красимир Ранков
Снимка: satirata.bg

Днес (9 март) в Сатиричния театър „Алеко Константинов“ е премиерата на „Енергични хора“ от Василий Шукшин. Постановка е на Николай Ламбрев-Михайловски. Преводът е на Борис Спиров. Сценографията е на Чайка Петрушева. Музиката е на Добрин Векилов - Дони.

На сцената ще видим актьорите Красимир Ранков, Веселин Мезеклиев, Петко Венелинов, Борислав Захариев, Михаил Петров, Михаил Сървански, Стела Ганчева, Елена Атанасова, Иво Горчев, Иван Хаджиянев, Данаил Николов.

„Енергични хора“ е „повест за театър“ по определението на самия автор – руският писател, режисьор, сценарист и актьор Василий Шукшин. Дали героите на повестта за театър са и герои на нашето време могат да се убедят сами зрителите.

Но в началото на 21 век условията за далавера едва ли са се влошили чак толкова, че за днешния зрител грижите със закона и „болката“ на Аристарх и компания да изглеждат неактуално. Хората и техните характери като че си останаха същите. Промени се съдбата на някои думи – предприемчивостта на спекуланта се превърна в бизнес нюх. Само времето обаче умее да проверява докрай истинските карати на едно литературно произведение.

„Всичко ценно и прекрасно на земята е създадено от умен, талантлив и трудолюбив човек. Все още нищо съществено в човешката история не е било създадено от паразит“ – ето един цитат от Василий Шукшин – цитат, с който точно героите му от „Енергични хора“ нямат абсолютно нищо общо.

На 25 юли тази година ще се навършат 90 години от рождението на Василий Шукшин. Какво знаем за него? Първата му книга е сборникът с разкази „Селски жители“, първата си главна роля изпълнява във филма „Двамата Фьодоровци“, първия си филм заснема през 1963 по собствен сценарий – „Живее такъв момък“. Точно с него печели и „Златен лъв“ от Международния кинофестивал във Венеция.

За връх в творчеството на Шукшин се смята „Калина алена”. Той написва сценария, режисира и сам изпълнява главната роля във филма през 1974 година. Само няколко месеца след премиерата Василий Шукшин е открит мъртъв. Това се случва на 2 октомври 1974-а, по време на снимките на знаковия филм на Сергей Бондарчук „Те се сражаваха за родината“, в който Шукшин е поканен е да изпълнява една от главните роли…


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени