Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банкерите от мозамбикската афера се борят да не бъдат екстрадирани в САЩ

Ново слушане на делото срещу Андрю Пиърс, Сурджат Сингх и Детелина Събева ще има на 29 март

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Слушане по делото срещу трима бивши банкери на „Креди сюис“, обвинени в САЩ за мащабна финансова схема в Мозамбик, се проведе днес в Лондон, съобщи „Файненшъл таймс“.

Адвокатите на тримата обвиняеми Андрю Пиърс (49 г.), Сурджат Сингх (44 г.) и българката Детелина Събева (37 г.) заявиха, че ще се борят срещу искането на Вашингтон да бъдат екстрадирани, съобщи представляващият американското правителство.

Тримата бяха обвинени от американското правосъдие през януари в измама на стойност 2 млрд. долара чрез фирми в Мозамбик с цел собственото си облагодетелстване.

Пиърс ще оспорва искането за екстрадиция, заяви неговият защитник, а останалите двама адвокати не коментираха непосредствено след заседанието на съд.

Ново слушане на делото е насрочено за 29 март. Лондонските магистрати не решават, дали обвиняемите са виновни, а само дали те да бъдат екстрадирани в САЩ.

През 2012 г. тогавашната вътрешна министърка на Великобритания Тереза Мей одобри възможност за блокиране на екстрадиции, ако бъде сметнато, че по-голямата част от престъплението е извършена на Острова. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени