Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Класика на Чехов на сцената на НАТФИЗ

„Хоризонт за вас“ продължава сега с покана за театрална премиера. Тази вечер от 19 и 30 на сцена 47 в Националната академия за театрално и филмово изкуство студентите трети курс на доц. Пенко Господинов ще покажат за първи път пред публика Чеховата класика „Платонов“. Режисьор е Крис Шарков.

Това е втори спектакъл за класа на доц. Пенко Господинов. През октомври миналата година студентите му играха класиката на Шекспир „Ромео и Жулиета“. И макар да са трети курс част от тях вече се изявяват на професионалните сцени на театрална работилница „Сфумато“, театър „София“ и Народния театър. Една от тях е Мартина Троанска, която в тази постановка влиза в ролята на Саша и дори има номинация за „Икар 2019“ в категория „Изгряваща звезда“ за ролята на Шърли в постановката „Палачи“ в театър „София“.

Главната роля тук – тази на Платонов, е поверена на Кристиян Негалов. Софя Егоровна играе Ели Колева.

Режисьор на спектакъла е Крис Шарков – едно от известните имена в българския театър. Автор е на 14 постановки във Варна, Пловдив, Плевен, Хасково, Русе и София, повечето от които са с номинации и награди в различни категории за „Аскеер“ и „Икар“.

Последната му постановка, която се играе на професионална сцена – камерната на Народния театър „Дивата патица“, има три номинации за Икар 2019 – за режисура, за сценография и за водеща женска роля на Ана Пападопулу.

Крис Шарков казва, че отдавна е искал да постави Чехов и го прави сега със студентите от НАТФИЗ.

„Платонов“ ще се играе премиерно и в събота вечер от 19 и 30, както и на 20-ти март на сцена 47 в НАТФИЗ.

На последната им репетиция преди премиерата тази вечер беше Светослава Кузманова.

Чуйте репортажа й в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна