Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аня Владисавлевич: Политици и съдии притискат журналистите в Хърватия със съдебни дела

| обновено на 09.03.19 в 11:17


В Хърватия журналисти продължават да обръщат внимание на съществуващия според тях проблем със свободата на словото в страната. Миналата седмица хиляди излязоха на демонстрация в центъра на Загреб, а недоволни представители на медиите заплашват да сезират европейски и международни институции, ако властта не вземе мерки. Проблемът се дължи основно на дела, с които политици, съдии и други публични личности се опитват да притискат журналистите, каза пред БНР кореспондентът на "Болкан Инсайт" в Загреб Аня Владисавлевич.

Хърватия има постоянен проблем с медийната свобода. През последните 10 години повече от половината хърватски журналисти са изгубили работата си. Преди 3 години беше премахната единствената възможност за финансиране на медии с нестопанска цел през Министерството на културата. Основната причина за протеста миналата седмица е фактът, че журналистите не могат да работят свободно заради многото съдебни дела срещу тях. Важен аспект е наказателно преследване заради уронване на престиж, което беше въведено през 2013 г. и с което широко се злоупотребява. Публични личности постоянно съдят журналисти заради причинени им душевни терзания“, коментира тя в интервю за предаването "Събота 150".

Аня Владисавлевич разказа още, че множество дела парадоксално са заведени от националните радио и телевизия срещу собствените им журналисти:

„Хърватското радио и телевизия широко се възприема не като обществена, а като държавна медия. Международни доклади сочат, че правителството се меси в работата на обществения оператор и това ограничава медийната независимост в страната. "Репортери без граници" написаха, че върху обществената медия очевидно се оказва политически натиск“.

По данни на Асоциацията на хърватските журналисти в страната в момента се водят най-малко 1163 дела срещу медийни работници. Най-честото обвинение е, че дадено издание или отделен журналист е уронил престижа на политик, съдия или друга публична личност. Обезщетенията са в размер на десетки хиляди куни, или хиляди евро, които са непосилна тежест, особено за бюджетите на по-малки медии. Същевременно в рамките на бюджетни ограничения правителството от няколко години насам спира целевото финансиране за медийни проекти с нестопанска цел. 
Хърватия се намира на 69-то място в Световния индекс за свободата на пресата на организацията Репортери без граници за 2018-та. България е на 111-то място.   
Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени