Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов за Възродителния процес: Такъв ужас повече няма да допусна

Бойко Борисов говори пред осмата академия на Жени ГЕРБ която се провежда във Велико Търново
Снимка: БТА

Етническата толерантност е темата, от която ГЕРБ няма да направи компромис. Това заяви във Велико Търново премиерът Бойко Борисов по повод приетите от парламента промени в Закона за вероизповеданията.

Пред политическата академия на Жени ГЕРБ лидерът на партията категорично отрече опрощаването на над 8 млн. лева дълг на Мюфтийството да е явна или тайна договорка между ГЕРБ и ДПС.

Бойко Борисов съобщи, че в понеделник в 10 часа е поканил на среща българския патриарх Неофит и главния мюфтия Мустафа Хаджи.

Премиерът посочи, че решението за данъчната амнистия за дълговете на Мюфтийството е вътрешно решение на ГЕРБ, в което няма намеса друга политическа партия, нито е по искане на Турция:

“Българите дали са християни, мюсюлмани, католици, когато отидат в храма, те слушат, те вярват, и когато проповедникът им каже, че дадената религия иска кръв, иска терор, ние на кой се сърдим тогава? Там е мястото, където трябва да се пресече радикалният ислям. Договорката е между българските християни и мюсюлмани в ГЕРБ – да има равнопоставеност, да има нормален религиозен живот с обучение, с ясно финансиране“.

Бойко Борисов припомни, че като военен е участвал във възродителния процес. „Такъв ужас повече няма да допусна да се случи в България“, предупреди той.

Пред жените от ГЕРБ премиерът направи обзор на външнополитическите успехи, постигнати от правителството и акцентира, че страната поддържа еднакво добри партньорски отношения със САЩ и Русия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!