Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецсъдът решава дали да остави за постоянно в ареста 12-те, обвинени по делото “Орландовци“

| обновено на 09.03.19 в 19:53
Акцията на МВР и прокуратурата в кв. “Орландовци“
Снимка: БГНЕС

И в този час продължава съдебното заседание, в което състав на Специализирания наказателен съд трябва да реши дали да остави за постоянно в ареста 12-те лица, обвинени в участие в организираната престъпна групировка, разбита в четвъртък в столичния квартал “Орландовци“.

Прокуратурата внесе в съда искания обвиняемите да бъдат задържани под стража, заради извършваните от тях разнородни престъпления като кражби, грабежи и разпространение на наркотици.

От държавното обвинение поискаха на обвиняемите да се наложи най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража“. С мотива, че са събрани достатъчно доказателства.

Повечето от обвиняемите са били вече осъждани и ако не бъдат задържани е възможно да се укрият или да извършат други престъпления. Защитата обаче не се съгласи с аргументите и поиска по-лека мярка, различна от “задържане под стража“.

Според адвокатите обвинението на прокуратурата се базира само на свидетели с тайни самоличности, а доказателствата не са детайлни. Адвокат Розалина Апостолова, защитник на единия от двамата задържани полицаи – Светослав Паунов, коментира:

“Исках да чуя какво участие има моят подзащитен. В какво се изразява това участие. Исках да чуя от кои доказателства те твърдят, че той е участвал. Аз дори не му чух името“.

В организираната престъпна група участват хора от кюстендилския клан Гольовците, свързан с масовия бой в Кюстендил, който завърши с убийство. Разследва се и участието на двама полицаи, които, според държавното обвинение, вместо да противодействат на престъпните прояви са помагали на престъпната група.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени