Eмисия новини
от 21.00 часа

Отбелязваме 76 години от спасяването на българските евреи

| обновено на 10.03.19 в 19:01
4
Шествието на толерантността в София
Снимка: Виолета Ашикова

Шествие на толерантността за 76-ата годишнина от спасяването на българските евреи и за почит на паметта на жертвите на Холокоста се проведе днес в София.

Стотици граждани, общественици, политици и представители на еврейската общност от цялата страна се включиха в шествието на толерантността под наслов „Заедно за България, заедно за Европа“. То тръгна от църквата "Света София" и стигна до паметника на Спасението до Народното събрание.

Шествието поведоха хванати за ръце председателят на парламента Цвета Караянчева, вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, столичният кмет Йорданка Фандъкова, президентът на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер, представители на Светия синод и депутати.

За почит в името на паметта се включиха и съвременници на събитията и горди българи.

„Да помним, че от българските земи загинаха 11 хиляди души и да помним, че останалите, благодарение на солидарността на българския народ, останахме живи. Трябва да помним, за да не се повтаря“.

„Аз съм българка, не съм еврейка, и се гордея, че сме спасили нашите евреи и се надявам винаги занапред да има толерантност и да няма повече антисемитизъм“.

„Да четат историята и да не я изкривяват“.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева заяви, че спасяването на близо 50 хиляди български евреи е един от най хуманните световни примери в най-мракобесните исторически периоди и подчерта:

„И да помним, за съжаление, че все още в съвремието съществуват прояви на антисемитизъм, на религиозна омраза, на омраза към различния, и че с този пример може наистина да спасим, да надвием силата...“ 

Пред Паметника на спасението председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изтъкна заслугата за спасяването на българските евреи, като каза че „преди 76 години се е случило нещо знаменателно, което доказва ценностната система  на нашия народ“. Тя завърши словото си с една еврейска мъдрост: „Ако спасиш един човек, спасяваш целият свят“. 

Президентът на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудър каза с признателност: „Вие казахте не на омразата, не на разделението в обществото, вие бяхте благородни и добри хора. България беше единствената държава, която се изправи срещу нацистите“.

Заключителната церемония по повод Деня на спасението на българските евреи и почитане на жертвите на Холокоста се състоя в късния следобед днес в Централната Софийска синагога, където Роналд Лаудър направи обръщение към българската еврейска общност.

„България ни напомня, че никога не трябва да мълчим пред лицето на злото, че е необходима смелост да се изправим пред злото, че дори една малка държава може да закриля всички други“, посочи Лаудър. „Нека светът да използва България като пример, да знае какво се е случило тук в едно тъмно време и нека всички знаят, че никога повече няма да мълчим“.

По време на церемонията зам.-външният министър Георг Георгиев, посланикът на Държавата Израел в България Ирит Лилиан и посланикът на САЩ в България Ерик Рубин, бяха отличени с награди „Шофар“ за големия им принос към развитието на толерантността и демократичността в българското общество.

На днешната дата преди 76 години, благодарение на безпрецедентното обединение на български общественици, духовници, политици и граждани, е спасен животът на близо 50 хиляди български евреи.

В Пловдив годишнината от спасяването на българските евреи бе отбелязана с митинг-поклонение пред Паметника на благодарността в града.


Галерия

Още от