Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецсъдът остави в ареста трима от обвинените за източване на НОИ-Силистра

| обновено на 10.03.19 в 19:33
Милен Пенчев, директор на териториалното поделение на НОИ в Силистра, на делото в Специализирания наказателен съд в София за мерките за неотклонение на трима от обвиняемите за източване на бюджета на института.
Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд постанови тази вечер „задържане под стража“ за трима от обвинените за източване на НОИ-Силистра, включително за директора на клона на осигурителния институт Милен Пенчев. Съдът удовлетвори искането на прокуратурата в ареста да останат и началникът на сектор „Отпускане на пенсии“ в НОИ-Силистра Стоянка Симеонова и Тодор Тодоров, за когото се твърди, че действал като упълномощено лице в схемата.

Останалите участници в престъпната схема за източване на НОИ-Силистра - Евгения Мутафчиева, съпругата и синът на Тодоров - Цветанка и Тодор, са пуснати под парична гаранция.

Съдът постанови най-тежката мярка „задържане под стража“ с мотива, че има достатъчно доказателства за това, че тримата са били част от организирана престъпна група за издаване на фалшиви документи за придобиване на максимални размери на пенсии, като за деянията са им плащани разсрочено между 8 и 10 хиляди лева за всяка отделна услуга.

Групата е действала от 2017 г. до 8 март тази година.

Съдът се позова на редица свидетелски показания, в които се разкриват подробности около престъпните схеми и начинът, по който са се придвижвали преписките за пенсиониране.

Съдът наложи мярката „задържане под стража“ с мотива, че обвиняемите Милен Пенчев, Стоянка Симеонова и Тодор Тодоров могат да повлияят на свидетелите по делото и бъдещите им показания.

Тримата са подведени под отговорност за длъжностни престъпления с цел парични облаги, за което Наказателният кодекс предвижда от 3 до 10 години затвор.

Според прокуратурата, който се позова на доказателства, събрани от МВР-Силистра и ГДБОП, престъпната група изготвяла осигурителни документи с неверни обстоятелства и фалшиви трудови книжки с цел присвояване на пари от бюджета на НОИ-Силистра.

Документите са се предавали лично или чрез упълномощено лице, какъвто бил Тодор Тодоров.

На Стоянка Симеонова са диктувани номера с разпореждане за отпускане на пенсии в максималния размер. Тя осъществявала и контрол по движението на преписките за пенсиониране.

В началото на заседанието Милен Пенчев, който е баща на певицата Тита, поиска делото да бъде гледано при закрити врата заради медийния интерес, че е баща на популярната изпълнителка. Прокуратурата не възрази, но съдът не видя основания затова делото да не бъде публично.

Пенчев обясни пред съда, че е подавал сигнали в прокуратурата за нередности още през септември миналата година за поне 10-15 случая. Заяви, че лично една от свидетелските по делото - Галина Великова от Икономическа полиция го е помолила за съдействие. В крайна сметка той допусна, че може би е бил подведен.

Прокуратурата обаче обърна внимание в хронологията на събитията и че сигналите са се подавали едва след като е станало ясно, че полицията разследва престъпната схема.

Защитата на обвиняемите не видя основание за налагане на най-тежката мярка за неотклонение и настоя за по-леки - парична гаранция или подписка. Според тримата адвокати не са налице доказателства за престъпна група.

Сред решението на съда защитата на обвиняемите заяви, че ще обжалва наложената мярка „задържане под стража“ пред апелативна инстанция, за което има 3-дневен срок.

Следващото заседание на съда е насрочено за 14 март.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна