Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев удостои президента на Световния еврейски конгрес с орден „Стара планина“

Държавният глава Румен Радев удостои президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудър (дясно) с орден "Стара планина" - първа степен.
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев заяви, че спасяването на българските евреи не е просто историческо събитие, а е вдъхновяващ пример за днешния и утрешния ден.

Държавният глава удостои днес президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудър с орден „Стара планина“ първа степен и изтъкна:

„Уважаеми господин Лаудър, връченото високо държавно отличие е обективно признание за Вашето усилие и дейност за издигането на качествено ново ниво на приятелските връзки между България и световната еврейска общност, между българския и приятелския еврейски народ“.

Роналд Лаудър благодари за полученото отличие и припомни приноса на българския народ за спасяването на българските евреи от Холокоста преди 76 години.

Ако цяла Европа беше показала такъв кураж, тези смели действия щяха да продължават и днес. Това го видяхме и днес в шествието против антисемитизма. Видяхме, че вие давате отпор на всякакви атаки срещу еврейската общност“, каза той.

Роналд Лаудър получи отличието за големи заслуги за развитието и укрепването на приятелските отношения и сътрудничеството между световната еврейска общност и държавните институции, гражданското общество и еврейската общност в България, както и за значителен принос за развитието на образованието у нас.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени