Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП гласува резолюция за допълнителни санкции над Русия

Снимка: http://www.europarl.europa.eu

Мерки за противодействие на фалшивите новини преди евроизборите, проекторезолюция за допълнителни санкции срещу Русия и стратегия за намаляване на замърсяването на въздуха. Това е част от програмата на започващата сесия на Европейския парламент.

Очаква се евродепутатите да приемат мерки за предпазване на европейските демокрации от чуждестранни актьори, които разпространяват дезинформация или злоупотребяват с лични данни.

Гласуването във вторник ще позволи на евродепутатите да въведат финансови санкции за общоевропейските политически партии и фондации, които умишлено нарушават законите за защита на личните данни и регламентите.Новите правила, които вече бяха неформално одобрени от държавите членки, се очаква да влязат в сила преди европейските избори през май 2019 г.

В сряда евродепутатите също така ще гласуват резолюция, която прави преглед на последните усилия на ЕС в областта на противодействието на враждебната пропаганда от чуждестранни актьори и насърчава използването на нови технологии за борба с пропагандата и фалшивите профили в социалните медии.

ЕС трябва да остане отворен да налага допълнителни санкции, ако Русия продължава да нарушава международното право, гласи проекторезолюция, която ще бъде гласувана утре.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна