Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващ спад на германското индустриално производство през януари

Немският износ остана на нивото от декември при увеличване на вноса с 1,5 на сто

влошаване на германската икономика

Индустриалното производство на Германия се понижи неочаквано през януари, отбелязвайки слабо начало на настоящата година за този важен сектор на водещата европейска икономика, който продължава да страда от търговските напрежения в глобален план и от неяснотата по отношение на наближаващия Брекзит (планираното за 29-и март излизане на Великобритания от ЕС), показват данни на официалната статистика Destatis.

Индустриалното производство се понижи през януари с 0,8% спрямо декември, когато нарасна с 0,8% (солидна възходяща ревизия от предишна оценка за спад с 0,4%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за растеж с 0,5 на сто.

Промишленото производство (изключвайки енергийния сектор и строителството от общото индустриално производство) се сви с цели 1,2%, производството на капиталови стоки (на средства за производство) се понижи с 2,5%, докато енергийното производство нарасна с 3,6%, строителството нарасна с 0,2%, а производството на потребителски стоки се повиши с 1,5 на сто.

На годишна база индустриалното производство на Германия се сви през януари с 3,3%, потвърждавайки очакванията на финансовите пазари след спад с 2,7% през декември (възходяща ревизия от понижение с 3,9%).

Днешните слаби данни са факт, след като през миналата седмица Destati отчете изненадващо понижение и на германските промишлени поръчки през януари, което предполага, че индустриалният и промишлен сектор продължава да изпитва затруднения в началото на новата година.

Немската статистика представи и данни за януарски търговския баланс на Германия, като износът остана на нивото от декември, когато нарасна с 1,5% при прогноза за понижение с 0,5%, а вносът се повиши с 1,5% при очаквания за понижение с 0,1% и след повишение с 0,7% в края на 2018-а година.

Търговският излишък на Германия на некоригирана база се разшири до 14,5 млрд. евро от 14,3 млрд. евро през декември, но при очаквания за излишък в размер на 18,0 млрд. евро.

Спрямо година по-рано износът през януари нарасна с 1,7% до 108,9 млрд. евро, докато вносът се повиши с 5,0% до 94,4 млрд. евро, като износът към останалите страни-членки на ЕС се увеличи с 0,6% до 65,3 млрд. евро, а вносът от тези страни нарасна с 3,7% до 51,7 млрд. евро. Германският експорт на стоки към останалия свят (извън ЕС) се повиши с 3,3% на годишна база до 43,5 млрд. евро при увеличаване на вноса от трети страни с 6,5% до 42,7 млрд. евро.

Междувременно немският вестник "Ханделсбалт" информира, че германското правителство вече очаква растежа на БВП с едва 0,8% през настоящата година, като това представлява втора низходяща ревизия в рамките на последните едва два месеца.

Отслабващата световна икономика, рисковете в резултат на ескалиращите глобални търговски конфликти и серията политически фактори, включително неяснотата около Брезкит и финансовото състояние на Италия са сред причините за забавяне на германската икономика, съобщава "Ханделсблат", цитирайки правителствен документ.

През януари властите в Берлин понижи прогнозите си за растежа на германската икономика през 2019-а година до 1,0% от предишна оценка за по-силна експанзия с 1,8 на сто.

Седмица по-рано ОИСР понижи още по-драматично оценката си за растежа на БВП на Германия през настоящата година до едва 0,7% от предходна прогноза за негово повишение с 1,6 на сто. "Настоящата прогноза на ОИСР за 2019-а година на база на настоящите икономически данни не изглежда неправдоподобна", се посочва в министерския доклад, цитиран от "Ханделсблат".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени