Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оневиниха индонезийка, заподозряна в убийството на брат на Ким Чен-ун

Ким Чен-нам
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индонезийка, обвинена, че е убила полубрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун през 2017 г., беше оправдана днес от малайзийското правосъдие, предаде Би Би Си.

Съдът сне обвиненията срещу Сити Айсях за убийството на Ким Чен-нам и я освободи. Тя беше заподозряна, че заедно с виетнамката Доан Тхи Хуонг е извършила убийството, като плиснали в лицето на жертвата невротоксично вещество на международното летище в Куала Лумпур на 13 февруари 2017 г. По искане на адвокатите ѝ делото срещу виетнамката е отложено за след три дни.

Ким Чен-нам беше нападнат, докато чакаше самолет за Макао. Двадесет минути след атаката той почина. Южна Корея обвини Северна Корея, че е организирала убийството. Пхенян отрича тези обвинения. Ким Чен-нам критикуваше режима в Пхенян и живееше в изгнание.

Двете жени, задържани за убийството, винаги са твърдели, че са невинни. В съда те казаха, че мислели, че участват в телевизионно шоу, снимано на летището в Куала Лумпур. За убийството бяха обвинени и четирима севернокорейци, които успяха преди това да избягат от Малайзия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна