Eмисия новини
от 07.00 часа

Дебатът „за“ или „против“ ваксините в САЩ се разгоря с нова сила

| обновено на 11.03.19 в 18:01
Доун Джоли, която е против задължителното ваксиниране, чете книжка на дъщеря си на изслушването в сенатска комисия за ползите от ваксините.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Законодателите в САЩ обмислят варианти за включване по-категорично в дебата „за“ или „против“ ваксините. Това се случва на фона на бум на морбили в някои щати и включването на избягването на ваксини като една от десетте глобални заплахи за 2019 според Световната здравна организация.

Темата за ваксините разгорещява страстите в онлайн форумите от бряг до бряг. Над двеста регистрирани случая на морбили и разпространението на болестта в 11 щата кара хората да се замислят за причините. Междувременно коментатори посочват, че случващото се е удар срещу противниците на ваксините.

Как се стигна дотук?

Даян Грифин - професор по микробиология и имунология към училището по обществено здраве „Джонс Хопкинс Блумбърг“, казва, че една от вероятните причини е човешката памет и ефективността на ваксината.

„Броят на заразените с морбили бе намален. В миналото всяко дете се заразяваше с морбили и така всеки бе наясно колко важно бе да ваксинираш и колко сериозно бе това заболяване. Сега много малко деца се заразяват с морбили и има липса на разбиране относно сериозността на  това заболяване“.

Друга причина е популярността на конспиративни теории в социалните мрежи. Общности, обявяващи се против ваксините залагат на лични и драматични истории, срещи които сухите факти сякаш нямат шанс. Част от тези общности са родители, които смятат, че ваксините са опасни за децата им.

Да тръгнеш срещу майка си

18-годишният Итън Линденбъргър грабна вниманието на обществото с решението си да постави под въпрос убежденията на майка си, която бе избрала да не го ваксинира. Той сам потърси информация по темата в интернет и реши да действа. Миналата седмица Линденбъргър говори за преживяното по време на изслушване в Сената.

„Обръщах се към майка си неведнъж в опитите си да обясня, че ваксините са безопасни и че семейството ми трябва да се ваксинира. Обърнах се към нея със статии от Центъра за контрол на болестите, в които изрично се посочва, че идеите за това, че ваксините причиняват аутизъм и други опасности са неверни. Тя отговори с „Те искат да вярваш, че е така“. Скептицизъм и безпокойство заеха челно място.….Информацията трябва да е на преден план, при  избягването на предотвратимите болести“.

Итън е готов да развенчае различни митове като този, че ваксините причиняват аутизъм и той не е сам.

18-годишният Итън Линденбъргър, който тръгна срещу майка си, която не искаше да го ваксинира.

„На първо място ние не сме напълно наясно с аутизма - едно ужасно заболяване за децата. Така хората започват да търсят обяснения“, обяснява проф. „Грифин“. „Аутизмът често се диагностицира обикновено между първата и втората година от раждането, когато децата започват да говорят и т.н. Около тази възраст се поставя и ваксината за морбили. Родителите могат да направят такава връзка, макар въз основа на много изследвания тя не съществува. И ако след ваксиниране на детето при него са се появили проблеми, родителите могат да обвинят себе си за решението си да го ваксинират“.

Дебат за законодателни мерки

Така в САЩ на преден план излиза темата за осигуряването на адекватна информация.

В същото време законодатели обмислят мерки за въвеждане на задължителна имунизация. Законите в някои щати позволяват на родителите да използват философски, религиозни и лични аргументи да избягват ваксинация на децата си. Има идеи подобни изключения да бъдат разрешавани само по здравословни причини, но това се посреща негативно от групи от обществото, според които налагането на задължителна имунизация нарушава личните свободи.

Тяхното мнение обобщава сенаторът-републиканец Ранд Пол, който в изслушването пред Сената каза, че ваксините също крият рискове и допълни: 

Сенаторът-републиканец Ранд Пол

„Докато обмисляме дали да задължим родителите да изберат тази или онази ваксина е важно да не забравяме, че карането да вършиш нещо на сила не е съвместимо с американската история, нито със свободата, която нашите предци са търсили като са дошли в Америка.  Не съм тук да ви кажа да не ваксинирайте децата си…Аз самият съм ваксиниран, децата ми са ваксинирани. За себе си и децата си вярвам в ползите от ваксините, но все още не мога да се откажа от свободата в името на фалшиво усещане за сигурност“.

Единомислие за достъпа до достоверна информация

Дебатът продължава и участващите в него наблягат над неговата многопластовост. По една от темите, обаче сякаш има единомислие - нуждата от достъпа до достатъчна достоверна информация, за да може пациентът да направи правилният избор.

Според проф. Грифин повечето родители всъщност наистина искат да сторят най-доброто за детето си.

„В тази връзка за педиатрите една от важните роли е да говорят първо за безопасността и на второ място за значимостта от предпазване от тези болести. Педиатрите трябва да говорят по тези въпроси с родителите с категоричен тон“, подчерта тя.


Още от

Няма понятие здравословен тен

публикувано на 24.06.19 в 15:22