Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учениците в Ню Йорк ще бъдат вегетарианци всеки понеделник

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От септември всички около 1,1 млн. нюйоркски ученици ще ядат в учебните заведения вегетариански ястия всеки понеделник, обяви кметът на града Бил де Блазио, предаде АФП.

„Намаляването на месото ще подобри здравето на нюйоркчани и ще намали вредните емисии“, смята демократът Де Блазио по повод набиращата популярност идея за „Безмесен понеделник“.

Програмата, която започна в 15 бруклински училища преди година с вегетариански закуски и обеди всеки понеделник, ще бъде приложена в цялата училища система.

„Намаляването на нашия апетит за месо е един от най-добрите начини да намалим влиянието върху околната среда на нашата планета“, коментира Марк Чембърс, директор на Офиса за устойчивост на нюйоркския градоначалник.

В Калифорния в същото време се обмисля на учениците да бъде предлагано от веганско меню, което за разлика от вегетарианското няма никакви животински продукти.

„За тези, които се подиграват на тази идея, имам прост съвет: вижте научните данни. Вижте затлъстяването сред децата и симптомите за диабет и висок холестерол“, заяви републиканецът Джеймс Одо, президент на окръг Стейтън Айлънд. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени