Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Романът "Нови хора" на царския съветник Любомир Лулчев излиза отново 82 години след първото му отпечатване

Това е единствената книга, която Лулчев пише преди познанството си с Петър Дънов

Фрагмент от корицата на изданието от 1937 г.
Снимка: https://petardanov.com

Романът „Нови хора“ излиза за първи път 82 години след първото си отпечатване през 1937 г. Той е на една от най-мистериозните исторически фигури в историята на България в първата половина на XX век - Любомир Лулчев – таен духовен съветник на Цар Борис III и последовател на Петър Дънов.

Даниел Капсъзов, който е от рода на Лулчев, посочи, че за него се знае много малко. Включително в неговото семейство не се е говорело за Лулчев – това е била тема табу.

„За да не ни последва вълната на реваншизма на комунизма, за него не се говореше“.

Капсъзов разказа, че Любомир Лулчев е бил осъден на смърт и неговата смъртна присъда е изпълнена от Народния съд, въпреки че няма никакви доказателства за негова дейност като враг на народа, а точно обратното.

„За мен той е огромен българин. За съжаление, много малко знаехме за него“, добави той.

„Това е единствената книга, която Любомир Лулчев е написал преди да се познава с Петър Дънов и да е под влияние на Бялото братство. Заради това на мен ми се стори, че книгата ще бъде много интересна. Прочетох я и я предоставих на роднините на Лулчев. Обединихме се около идеята, че тази книга трябва да види бял свят“, разказа Росица Букова.

Редакторът на новото издание на „Нови хора“ Спаска Миховска добави:

„Проблемите в романа са свързани не толкова с неговата дейност като таен съветник на царя, колкото с предстоящата му връзка с учителя Петър Дънов. Неговите ясновидски качества и на духовно просветлен човек, които действително са съществували и които 3 години след написването на романа го завеждат при учителя Дънов, показват, че в него този дух на търсенето на новото е съществувал, когато той е обмислял романа. Макар че в романа нищо не се споменава за Дънов и учението му, то качествата и идеите, с които са надарени някои от героите в романа, водят точно в тази посока“.

Романът „Нови хора“ описва цялостния обществено-политически живот на България в тази епоха – в началото на XX век.

Книгата няма да се разпространява в книжарниците, може да се закупи само онлайн. Представянето ѝ ще бъде утре от 18 часа.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна