Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фолксваген" ще произведе 22 милиона електрически автомобила през следващите 10 години

Херберт Дийс, главен изпълнителен директор на "Фолксваген"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Фолксваген" (Volkswagen) обяви във вторник, че приходите на автомобилния гигант през 2018-а година са нараснали с 2,7% до 235,8 млрд. евро, докато оперативната печалба се е повишила с 0,7% до 13,9 млрд. евро, а печалбата преди данъци е скочила с 13,8% до 15,6 млрд. евро.

Печалбата на акция през миналата година възлезе на 23,57 евро, което представлява ръст  с 5,7% спрямо печалба от 22,28 евро за една акция през 2017-а година. В същото време продажбите на автомобили са се увеличили с 1,1% до 10,9 милиона боря, доставките  - с 0,9% до 10,8 милиона, а производството е нараснало с 1,3% до 11 милиона броя през 12-те месеца до края на декември.

Германският гигант също така обяви, че през следващите 10 години ще стартира около 70 нови модела електрически автомобили и ще произведе 22 милиона електрически автомобили до края на 2028-а година.

"Фолксваген" поема отговорността по отношение на основните тенденции в бъдещето - особено във връзка с опазването на климата. Целите на Парижкото споразумение за климата са нашия критерий. Ние системно ще привеждаме производствените и другите етапи във веригата на създаване на стойност до постигане на неутралност на въглеродния двуокис (CO2) в предстоящите години", заяви главният изпълнителен директор Херберт Дис.

"Фолксваген" се стреми да осигури индивидуална мобилност за милиони хора за години напред - индивидуална мобилност, която е по-безопасна, по-чиста и напълно свързана. За да се нагърбим с необходимите инвестиции за електрическата офанзива, ние ще трябва да направим допълнителни подобрения в ефективността и при представянето ни във всички области", добави той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!