Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КТ „Подкрепа“ подава сигнал за фалшиви формуляри за трудови книжки

| обновено на 12.03.19 в 17:15
Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов
Снимка: БГНЕС

Президентът на Конфедерация на труда „Подкрепа“ Димитър Манолов каза днес за „Хоризонт“, че има данни за издаване на нерегламентирани трудови книжки с фалшиви формуляри.

Манолов заяви, че има информация къде се печатат фалшивите формуляри. Днес той ще изпрати сигнал до социалния министър Бисер Петков с искане да бъде направена спешна проверка.

„Формуляр за трудова книжка се издава на база на министерско постановление, тоест този формуляр е защитен, но някой го фалшифицира. Това са формуляри, в които можеш да нанесеш каквото си искаш - стаж, заплати и тъй като те са част от пенсионните преписки и това е нещо, което се знае не от вчера и не от онзи ден, че се фабрикуват такива неща. Има установени по недвусмислен начин такива опити за измама“, каза Димитър Манолов.

В разкриването на случая с НОИ-Силистра са участвали хора от Националния осигурителен институт, каза още  Манолов, който е и зам.-председател на Надзорния съвет на института.

Специализираният съд остави в ареста трима от задържаните, сред които е и директорът на НОИ-Силистра.

„Тази история за Силистра е общо взето доста грубиянска, грубиянски направена. Но нека да отбележим и факта, че този човек, който върши това нещо, е политическо назначение - той не е човек от системата. Хора от системата, според мен разбира се, не биха се изкушили да вършат такива тъпотии“, коментира Димитър Манолов в предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“.

Той обясни, че „нерегламентирани образци (на книжките) са основата, върху която се вършат подобен тип измами“ и че „подобна измама не може да стане без някаква такава създадена трудова книжка“.

„Това нещо се случва от години, никога не са прекъсвали опитите да бъде измамена и източвана социалната система през всичките ѝ фондове - дали ще става дума за болнични, за инвалидност, за пенсии - това нещо винаги се е случвало. През цялата система такива сигнали се подават, защото се виждат, те са направени съвсем урболешката.

Не изключвам идеята служители да се изкушават да вършат подобни нарушения, бидейки мотивирани по определен начин. Затова трябва да бъдат премахвани предпоставките за такова нещо“.

Премахването на критерия за 36 най-благоприятни месеца при определяне размера на пенсията, според Манолов, е полезно, защото тези месеци са били  „източник за бизнес“ за документни измами.

Подобни измами е имало и с майчинските, когато жени са били осигурявани „за два-три месеца върху някакви чудовищни заплати, заради които в целия период на майчинство са плащани обезщетения. Нито тези осигуровки са били плащани, нито после майките ще видят тези пари“.

Нито едно решение на ТЕЛК не може да бъде издадено без съответния медицински документ, припомни Манолов по повод скандалите с фалшиви решения на ТЕЛК.

„В ТЕЛК взимат решения в рамките на едни много тесни граници, на база на перфектно създадени медицински документи. Цялата история е много по-дълга и много по-дълбока“.

За създаване на информационна система на Здравната каса, която да следи създаване на индивидуално здравноосигурително досие се говори от края на 90-те, припомни той.

Опрощаване на задължения на вероизповедание би трябвало да е в прерогативите на президента, коментира синдикалистът друга актуална тема.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна