Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обиските в Община Стрелча са по сигнал за принуда срещу кмета, обясни Румяна Арнаудова

| обновено на 12.03.19 в 17:23
Румяна Арнаудова
Снимка: БГНЕС

За обиските в Община Стрелча говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че са по сигнал от вчера, че в началото на август 2016 година кметът Стойно Чачов е принудил 17 души от различни общински структури да напишат молби за напускане -  без дата. Сигналоподател е един от притисканите. Утре ще стане ясно дали на кмета на Стрелча ще бъде повдигнато обвинение.

Адвокат Иво Лулчев коментира: "Това е не само несериозно, а бих казал, че е смешно. Вие представяте ли си, ако за всеки уволнен служител тръгне тази машина тук с обиски по стаите, изземат се компютри. Вие разбирате ли за какво става въпрос? Кметът счита, че е политическа атака точно заради изборите. Той е единственият кмет от АБВ в държавата".

След днешната акция и вчерашните обвинения на кметовете на Созопол и Златица, прокурор Арнаудова коментира обвиненията, че държавното обвинение удря предизборно:

"Няма нищо предизборно. Местните избори още повече предстоят след повече от половин година. Днешният случай пък е резултат от сигнал от вчера, така че няма наистина нищо, свързано с бъдещите избори".

Икономическа полиция извършваше по-рано днес претърсвания и изземване на документи в сградата на Общинската администрация в град Стрелча. Причината за акцията са подадени два сигнала за документно престъпление при усвояването на средства по европейски проекти. 

Освен в прокуратурата, сигналите са подадени и до Агенцията за държавна финансова инспекция, каза говорителят на пазарджишката прокуратура Пламен Пантов:

"В много начален етап е всичко, има образувано досъдебно производство. Да, за документно престъпление и принуда. То още нищо не е установено категорично".

Единият от сигналите е подаден от уволнен от преди две седмица служител. Вторият сигнал е подаден от група общински съветници.

Председателят на общинския съвет Мария Станкова отказа коментар: "На този етап не мога да коментирам, на по-късен етап".

Кметът Стойно Чачов не отговаря на телефонните повиквания. Според запознати единият от сигналите касае ремонт на детска градина.

Под наблюдението на прокуратурата се проверяват и изземват документи, свързани с дейността на Общината. Няма задържани служители, съобщи по-рано днес за “Хоризонт“ говорителят на полицията Мирослав Стоянов:

"Сектор "Противодействие на икономическата престъпност", подпомогнати от Районното управление в Панагюрище, са в Общината в Стрелча и съответно правят проверка на документация. Проверяват се документи, свързани с дейността на общинската администрация. Нямаме задържан кмет, нямаме задържани длъжностни лица към момента. Проверка се прави в момента и се изземат документи, но само това", каза говорителят.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени