Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И Курц се разграничи от еврореформите на Макрон

Снимка: БТА

Австрийският канцлер Себастиан Курц застана на страната на Берлин в критиките към идеите за реформа на Европа на френския президент Еманюел Макрон и отхвърли някои от предложенията му като „утопични“, а други като „опасни“, предаде АФП.

Миналата седмица Макрон очерта свои визии за бъдещето на Европа, вариращи от по-силно сътрудничество в сигурността, до по-спорни планове за хармонизиране на европейската минимална заплата и социалните услуги в ЕС. Но те бяха посрещнати хладно от Християндемократическия съюз на Ангела Меркел.

„Има някои предложения, които отхвърляме“, каза Курц пред германското радио „Дойчландфунк“ и допълни, че е доволен от позицията на ХДС, който до голяма степен съвпада с австрийската гледна точка.

„Смятам, че много от предложенията са утопични, например социален съюз или европейска минимална заплата“, каза консервативният канцлер.

По-рано от много от идеите на Макрон се разграничи и лидерката на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, сочена за наследник на Меркел начело на правителството

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени