Eмисия новини
от 19.00 часа

Весела Райчинова: Нетаняху опитва да извлече дивиденти от спора с актрисите

Весела Райчинова с българския флаг.
Снимка: личен архив

Известните израелски актриси Ротем Села и Гал Гадот влязоха в спор в социалните мрежи с премиера на страната Бенямин Нетаняху заради изказване на министъра на културата в телевизионно интервю, проведено в разгара на предизборната кампания в Израел преди парламентарните избори на 9-и април. Според министър Мири Регев, ако на власт дойде основният противник на Нетаняху, той би бил склонен на коалиция с арабските партии. Актрисите са на мнение, че Израел е държава на всички свои граждани, а според лидера – на евреите.

За БНР журналистът Весела Райчинова обясни, че премиерът на страната е избрал да отговори на поста на Села, за да спечели обществено одобрение за партията си, която има едва минимална преднина пред основния си опонент седмици преди вота:

„Това е една изключително публична и политическа буря, която завладя медиите в последните няколко часа. Вероятно Нетаняху се вкара в тази битка, защото правителството на Ликуд, под негово ръководство, той така казва, няма никакъв проблем с арабската общественост. Той дори по някакъв начин сподели, че забележките на Регев (министър на културата на Израел б.р.) не са предназначени по такъв начин, че да се противопоставят. Ликуд по някакъв начин може би иска да изостри централния въпрос на тези избори. Мисля, че премиерът се опитва да създаде по този начин позиции, които да го изведат напред, защото наистина много граждани реагираха относно този пост именно по отношение на сигурността в страната. Доста по-малко място заемат социално-битовият начин на живот и дори религиозната принадлежност, които са много важни в израелското общество“.

За предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Райчинова допълни:

„Възможно е Нетаняху отново да стане министър-председател на държавата Израел, но аз не вярвам, ако словесните войни продължат по такъв начин, да има някакво добро разрешение дори и за негова полза“.

Интервюто на Петър Волгин с Весела Райчинова можете да чуете от звуковия файл.

Още от