Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влизат в сила задължителни ваксини за италианските деца

Снимка: pixabay.com

На италианските деца бе съобщено да не се появяват в училище, ако не могат да докажат, че са ваксинирани, предаде Би Би Си. Съобщението идва след месеци на национален дебат за задължителната ваксинация.

Родителите рискуват глоба до 500 евро, ако изпратят своите неваксинирани деца на училище. Деца под 6-годишна възраст може да бъдат върнати от учебното заведение. Новият закон идва на фона на ръст на случаите на морбили.

Според т.нар. Закон Лоренцин – наречен на името на бившaта здравна министърка Беатриче Лоренцин, който го внесе, децата трябва да получават задължителни имунизации, сред които за варицела, полиомиелит, морбили, заушка и рубеола.

Деца до 6-годишна възраст ще бъдат изключвани от ясли и детски градини без доказателство за ваксинация, гласят новите правила.

Законът има за цел да увеличи спадащите нива на ваксинации в Италия от под 80% до целта на Световната здравна организация от 95%.

Вчера бе последният ден за родителите да представят нужните документи за децата си, като днес вече бяха засечени случаи на фалшиви удостоверения. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна