Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо повишаване на потребителски цени в САЩ от четири месеца насам

Цените на потребителските стоки и услуги в САЩ се увеличиха през февруари за пръв път от четири месеца насам благодарение на повишаване на енергийните и на цените на храните, но растежът на годишната инфлация се забави до близо две и половина годишно дъно, показват данни на Департамента по труда.

Индексът на потребителските цени (CPI) нарасна през февруари с 0,2% спрямо януари, като това представлява първо повишение след три поредни месеца на ценова стагнация.

На годишна база обаче растежът на потребителските цени се забави изненадващо до 1,5% от 1,6% през януари, отбелязвайки най-слабо повишение от септември 2016-а година.

Цените на бензина също нараснаха за пръв път от четири месеца насам, повишавайки се с 1,5% след техен спад с 5,5% през януари, докато цените на хранителните стоки се увеличаха с 0,4% (най-силно повишение от май 2014-а) след техен растеж с 0,2% в началото на годината.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) обаче нарасна с едва 0,1% спрямо януари, след като се повишаваше с 0,2% през предишните пет поредни месеца, докато растежът на основната инфлация на годишна база се забави до 2,1% след стабилно повишение с 2,2% през предходните три месеца. Трябва да се има предвид, че именно основният CPI индекс се следи от Фед като един от важните индикатори за състоянието на инфлацията в САЩ. Въпреки че основната инфлация продължава да нарастват над важното целево ниво на банката от 2 на сто, все още няма индикации, че това може да доведе до ускоряване и на водещата инфлация (на индекса CPI).

Днешните данни са в подкрепа на изразената от Фед след края на януарското заседание  "предпазливост" по отношение на по-нататъшно повишаване на лихвените ставки. Докладът на департамента по труда е факт и след петъчните данни за пазара на труда, според които имаше рязко забавяне при разкриването на нови работни места през февруари до едва 20 хиляди въпреки доброто повишаване на часовото заплащане.

Междувременно растежът на заплатите се подобри през февруари. След отчитане на инфлацията, средното часово заплащане нарасна с 0,3% спрямо януари, когато се повиши с 0,2%. На годишна база средното седмично реално почасово заплащане пък се повиши през февруари с 1,9% след повишение с 1,6% през януари.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна