Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Маринов: Конкуренцията е измислица на Холивуд

БНР Новини
Димитър Маринов (вляво) и Стефан Китанов, директор на София филм фест
Снимка: Димитрина Кюркчиева

Димитър Маринов е първият български актьор, излязъл на червения килим в „Долби тиътър“ с българския флаг на ревера, за да разкаже на Холивуд своята история на Пепеляшка, която вече всички знаем. Неуспешен опит за бягство от България по времето на соца, две години и половина затвор, после ново и успешно бягство в Америка през 90-те години след промените. И семейство Шърли от Тенеси, които припознават в лицето на българина своя син, погубен в катастрофа – и двамата са родени на 6 октомври 1964 година. Така започва най-трудното му начало зад океана.

Димитър Маринов казва за себе си, че винаги е бил театрал, макар че е работил какво ли не, преди да спечели кастинга за „Оскаровия“ филм. Театърът му е на късмет и в личния живот – в театралната школа на Сан Диего, където преподава, среща бъдещата си съпруга Джени на уъркшоп по актьорско майсторство. Сега имат двама синове с български имена – Йордан и Михаил.

Новината, с която успя да изненада българските медии, е, че преди няколко дни е бил избран за главен преподавател в „Актърс студио” в Лос Анджелис.

Името на Димитър Маринов нашумя покрай филма на режисьора Питър Фарели „Зелената книга“, който наскоро грабна „Оскар“ за най-добър филм, за оригинален сценарий и най-добра поддържаща роля. За участието си в него българинът е трябвало да се „преквалифицира“ от цигулар в челист за по-малко от седмица, за да получи мечтаната роля на музиканта Олег.

Димитър Маринов беше посрещнат на „София филм фест“ като истинска холивудска звезда.

В „Артефир“ ви предлагаме репортаж от Дома на киното, където актьорът се срещна със своите почитатели.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна